Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Η Fabienne απο την Αϊτή

της Στέλλας Αλαφούζου



Η 15χρονη Fabienne Cherisma ζούσε (παρατατικός… άρα μάλλον δεν ξεκινάμε καλά) στο Πορτ ο Πρενς στην Αϊτή. Ήταν απ’ τους πολύ τυχερούς που επέζησαν απ’ τον πρόσφατο σεισμό που ισοπέδωσε τα πάντα. Ήταν 15 ετών και τα πρωινά δούλευε ως πλανόδια πωλήτρια για να βοηθήσει τους γονείς της και τα 5 αδέλφια της. Τα απογεύματα πήγαινε σχολείο. Ήταν εξαιρετική στα μαθηματικά, στα Γαλλικά και θα γινόταν νοσοκόμα.

Την περασμένη Τρίτη η Fabienne βρέθηκε νεκρή, χτυπημένη στο κεφάλι από «αδέσποτη» σφαίρα αστυνομικών που πυροβολούσαν στον αέρα. Βρέθηκε νεκρή πάνω στα τρία κάδρα που κουβαλούσε. Τα χρήματα από τις τσέπες της έλειπαν, το ίδιο και δύο πλαστικές καρέκλες.
Τα γεμάτα νεκροτομεία του Πορτ ο Πρενς και τα πτώματα σε μαζικούς τάφους, ανάγκασαν τους γονείς της Fabienne να νοικιάσουν ένα όχημα έναντι 70$ και να τη μεταφέρουν σε ένα κοντινό χωριό. Την έθαψαν σε μια καθολική τελετή και έφτιαξαν έναν λευκό σταυρό στον τάφο της.
Η αστυνομία δεν ερεύνησε ποτέ την υπόθεση. Η μοναδική φωτογραφία της Fabienne χάθηκε στον σεισμό. Το νοσοκομείο στο οποίο γεννήθηκε, επίσης. Η ύπαρξη της Fabienne στον έξω κόσμο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Η Fabienne δεν υπάρχει… έτσι κι αλλιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια: