Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Μια ντουζίνα τραγούδια αληθινά

του Άρη Δαβαράκη

Επειδή αυτή η βδομάδα προχωράει με ιδιαίτερη δυσκολία και ο «Ευρωβιζιονισμός» θα επιδράμει την Παρασκευή το βράδυ (Παναγίτσα μου) για να μας δώσει την ευκαιρία για άλλη μια φορά να επιδείξουμε πάλι παγκοσμίως οτι μαλθακή χλαπάτσα παράγουν οι περί την ΕΡΤ παρατρεχάμενοι, οτι χειρότερο υπάρχει δηλαδή στο σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι, (ποιοί τα διαλέγουνε αυτά τα «υποψήφια» παραμένει χρόνια τώρα η αναπάντητη απορία μου), είπα, για να μην χαρακτηριστώ απλά «αρνητικός πρός τον θεσμό» (μιάς και το υπερθέαμα το παρουσιάζουν η
«δική μας Ρίκα»
με την καλή μας φίλη Τζένη Μπαλαντσινού), να αντιπροτείνω το «φλιπσάϊντ» τών αισθητικών επιλογών του Γιώργου Κατσαρού και τού Τζώνη Καλημέρη.

Ασχολήθηκα για μια-δυό ώρες ψάχνοντας στο youtube και σας παραθέτω δώδεκα link με μια ντουζίνα τραγούδια, πρϊόντα του πάθους τρελλά ταλαντούχων ανθρώπων twenty-thirty something ηλικιακά, που φτιάχνουνε διαμάντια – αλλά δεν τσεπώνουνε ευρουλάκι απο τον παραφουσκωμένο λογαριασμό αυτού του «πανευρωπαϊκου» πανηγυρίου που, οι περισσότεροι αυτής της ντουζίνας (μάλλον όλοι) «δεν το πάνε».

Η αλήθεια είναι πως αυτή η μεγαλοσαχλαμάρα καθηλώνει εκατομμύρια θεατές μπροστά στούς δέκτες τους, προσκομίζοντας μεγάλα οφέλη απο διαφημίσεις – και αυτό στίς μέρες μας είναι ενα επιχείρημα που βουλώνει όλα τα στόματα, όσο ανοιχτά και αν είναι απο την βαθειά αποχαύνωση.

Να η ντουζίνα μου λοιπόν. Οποιοσδήποτε απο τους παρακάτω κι αν μας εκπροσωπούσε θα ένοιωθα πολύ υπερήφανος και ας έβγαινε η Ελλάδα και 35η – αλλά θα μας εκπροσωπήσουν άλλοι «επιλεγμένοι» απο «κάπου». (Τόσο αντικειμενικά που μάλλον ο γυιός του Γιώργου Χατζηνάσιου θα είναι ο νικητής – κι΄εφτασα να το μάθω μέχρι κι΄εγώ).

Ο Καταλογάκος μου:



1. Κωστής Μαραβέγιας

2. MoniKa


3. Ελεονώρα Ζουγανέλη

4. Vasilikos

5. Ζάκ Στεφάνου

6. Ανδριάννα Μπάμπαλη

7. Ορέστης Ντάντος

8. Γιώτα Νέγκα

9. Μελίνα Ασλανίδου

10. Τρίφωνο

11. Νατάσσα Μποφίλιου


12. Αμμος


ΥΓ 1― Πότε επιτέλους θα γκρεμιστεί (άδειο απο ανθρώπους βέβαια) το άθλιο αυτό κτίριο της ΕΡΤ, να ισοπεδωθεί, να διαλυθεί, να γίνει πάρκο, να πάψει να υπάρχει και και σαν νομικός Οργανισμός ώστε, επιτέλους, να επανιδρυθεί μια καινούργια, σύγχρονη, δυναμική, παραγωγική, φορτωμένη όνειρα και δημιουργικό ενθουσιασμό Κρατική Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση του 21ου αιώνα;

ΥΓ 2- Οι παραπάνω επιλογές μου είναι οι προφανείς, οι πιό «βιαστικές» και οι πιό πρόχειρες. Λίγο να το ψάξει κανείς καλύτερα στο διαδίκτυο, θα βρεί δεκάδες άλλα νέα παιδιά που λάμπει το ταλέντο τους - αλλά δεν φτάνει βέβαια ως τον διαχρονικό «μουσικό σύμβουλο» της ΕΡΤ κ. Γιώργο Κατσαρό και τίς, ανάλογα με την κυβέρνηση, «γενικές διευθύνσεις» με τους παρατρεχάμενούς τους, τίς λίμο και τους σωφεραίους για τούς οποίους έγραφε ο Λακόπουλος προχτές εδω στο protagon.gr

ΥΓ 3- Για λεφτά δεν μιλάω, πόσα ξοδεύονται στούς ατάλαντους και τά στρασάκια, στούς άσχετους και τούς αναίσθητους της Αγίας Παρασκευής. Βλέπετε πόσο διακριτικός είμαι, ε; Ελπίζω να είναι φανερό. (Obvious, που λένε).

Δεν υπάρχουν σχόλια: