Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Κίερον Γουϊλιαμσον: άγουρη μεγαλοφυΐα στο παστέλ

της Μαρίας Χούκλη

Πιστεύετε στα παιδιά θαύματα; Να πιστέψετε. Σερφάροντας στο διαδίκτυο “έπεσα” πάνω σε ένα. Είναι ετών 7 και ζωγραφίζει όπως οι old masters του είδους. Κάθε πίνακάς του κοστίζει περί τις 900 λίρες και έχει σχηματιστεί λίστα αναμονής 680 φιλότεχνων που διαγκωνίζονται για να αποκτήσουν ένα πρωτότυπο έργο του Kieron Williamson.


Ένα χαριτωμένο ξανθό αγόρι, που ζωγραφίζει με την ωριμότητα ενός Turner και Millais. Τον αποκάλεσαν Picasso -και εκείνος έκανε στα οκτώ το πρώτο αριστούργημα- άλλα ο Kieron, έχει άλλη γνώμη: θέλει να γίνει Monet ή Edward Seago. “Δεν του αρέσει ο Πικάσο''(!) , λέει στον δημοσιογράφο του Guardian που τον συνάντησε. Εκτός από ταλέντο έχει και άποψη. Ως παιδί (ή μήπως ως μεγαλοφυΐα;) δεν μιλάει πολύ, του αρέσει το ποδόσφαιρο-είναι με την Λυντς, ζει με τον πατέρα του, πρώην ηλεκτρολόγο, τη μητέρα του, διατροφολόγο και την μικρότερη αδελφή του σε ένα λίγων τετραγωνικών διαμέρισμα με θέα ένα πρατήριο βενζίνης, στο Norfolk της Αγγλίας.
Ζωγραφίζει όταν έχει έμπνευση αλλά μάλλον έχει συχνά: έξι πινάκες βγαίνουν από τα χεράκια του κάθε βδομάδα και φεύγουν σαν maffins. Στην τελευταία του έκθεση, τις γιορτές, πούλησε τα έργα του μέσα σε 15 λεπτά. Και για τους καχύποπτους: δεν βρίσκεται κάποιος ενήλικας πίσω από το παιδί-θαύμα Ο πατέρας του αγαπάει την τέχνη, διαβάζει και ψάχνει πληροφορίες αλλά grand maitre είναι ο Kieron. Από πού αντλεί τα θέματα του αφού δεν έχει ταξιδέψει πέρα από τα όρια της πόλης του; “Από το διαδίκτυο. Βλέπει ουρανούς και σύννεφα και τοπία...” και μετά πιάνει το πινέλο και κάνει καταπληκτικούς πίνακες. Τελειομανής με κρίσεις θυμού όταν δεν πετύχει αυτό που θέλει πάνω στον καμβά. Τους σκίζει αν δεν του αρέσουν....Λατρεύει τα παστέλ και όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει ζωγράφος-ποδοσφαιριστής!
Γιατί τώρα με κέρδισε ο Kieron; Χρειαζόμουν κάτι φωτεινό μέσα στο γκρι της εγχώριας “δημοσιονομικής τρομοκρατίας” και σκέφτηκα να το μοιραστούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: